Orice test drive despre masinile Isuzu trebuie neaparat sa inceapa cu prezentarea companiei japoneze care este recunoscut drept unul dintre cei mai mari constructori de motoare diesel din lume.
Compania Isuzu Motors Ltd a luat nastere in anul 1916 sub numele de Tokyo Gas Company, firma care se ocupa cu extragerea si comercializarea de produse petroliere. Anii au trecut si aceasta a devenit Isuzu in 1922 cand a inceput sa produca masini comerciale echipate cu motorizari diesel.
Pana in prezent Isuzu a produs peste 22 de milioane de motoare diesel, caracteristica care ne permite sa spunem despre acesta ca este cu adevarat un specialist.
Istoria Isuzu in productia de masini pick-up
Din pacate pentru Europeni marca Isuzu nu este neaparat asimilata unui constructor de vehicule pick-up in ciuda faptului ca prima masina Isuzu din acest segment a luat nastere in anul 1972 sub numele de Isuzu Faster.
Aceasta avea o caroserie clasica in acest segment si o gama de motorizari atat pe benzina cat si un diesel din seria C190 care avea sa faca din marca Isuzu un producator mondial de motoare cu aprindere prin compresie.
Modelul D-Max a luat nastere pentru prima data in anul 2002 si a reprezentat pentru japonezi un real succes datorita vanzarilor foarte bune.
De fapt modelul D-Max prima generatie a fost construit in peste 16 tari sub diferite forme, devenind asemenea concurentului Toyota Hilux unul dintre cele mai comercializare masini pick-up din lume.
Primele impresii despre D-Max 2013
Dupa aceast scurta prezentare a brandului Isuzu trebuie sa vorbim si despre cea de-a doua generatie de modele pick-up D-Max.
Ei bine dupa ce am realizat peste 700 de km la bordul lui D-Max II putem relata faptul ca japonezii au realizat o masina care primeste note suprinzator de apropiate de cele ale lui Hilux produs de catre Toyota.
In primul rand cand vorbim de componenta design trebuie sa spunem ca masina aceasta este agresiva in partea frontala si ofera un design functional in spate. Grila radiatorului este masiva si este pozitionata sus pentru o protectie mai buna.Spilerul fata este masiv si este vopsit in culoarea caroseriei, detaliu care nu aduce note bune la capitolul off road.
INTERIOR
Prima impresie odata urcati in spatele volanului este ca ne aflam intr-o masina care are o calitate de fabricatie mult mai buna decat ceea ce ofera concurenta fie ca aceasta se numeste Hilux, L200 sau Amarok. Pur si simplu materialele din plastic sunt de o calitate mai buna, iar diferitele cumutatoare sunt realizate mult mai elegant.
Consola centrala are un design aproape clasic unde cel mai important detaliu este sistemul de aer conditionat automata cu o singura zona, sistem care poate sa fie manevrat eficient chiar si cand soferul poarta manusi.
Sistemul audio este cel mai bun din segment, iar spatiul oferit pasagerilor din spate este la nivelul lui Hilux Doube Cab, adica mult peste ceea ce ofera L200 si Navara.
Capacitatea de incarcare se regaseste la nivelul concurentei, iar sarcina maxima de tractare este de 3.000 kg.
COMPORTAMENT RUTIER si OFF ROAD
D-Max este un pick-up care are reale capacitati in mediul off road in ciuda faptului ca la prima vedere masina nu dispune de un reductor clasic. Spunem aceasta pentru ca Isuzu a indepartat maneta clasica a casetei de reductie care a fost inlocuita de un comutator rotativ mult mai facil de utilizat.
Mai mult decat atat, masina poate sa treaca in modul 4High chiar si cand este in miscare, insa noi nu recomandam utilizarea reductorului in mers.
Cat despre capacitatea de trecere in mediul off road masina de fata se vedere pozitionata mult mai bine decat modelele concurente pentru ca dispune de cea mai mare garda la sol din segment.
Cei 235 mm fac din acest pick-up un model versatil chiar daca ampatamentul mare nu reprezinta o caracteristica iubita de fanii off road-ului veritabil.
Pe sosea D-Max are un comportanent suprinzator de elegant, noua caroserie fiind mult mai rigida decat la modelul precedent, iar trenul de rulare este un compromis de succes.
MOTORIZARE TWIN TURBO
Acest ultim capitol reprezinta de fapt si punctul culminant din acest test drive pentru ca suntem in masura sa vorbim despre noul motor diesel Isuzu. Acesta este singurul diesel din segment care dispune de o dubla supraalimentare pe o cilindree de 2.5 litri, detaliu tehnic care face ca masina sa dispuna de un moment motor de 400 Nm la 1.500 rpm.
Daca am pune fata in fata gama Hilux putem spune ca motorul lui Isuzu este la fel de puternic precum un trei litri D4D de la Toyota, insa are un consum la fel de redus precum diesel-ul de 2.5 litri si 144 CP tot de la Hilux.
In mod normal motorul functioneaza elegant chiar si cand turatia nu depaseste granita de 1.700 rpm, insa economia reala este realizata cand turatia ajuge in zona de 2.000 rpm.
Un alt plus este si transmisia manuala cu 6 rapoarte care are ultimele doua trepte demultiplicate lung si care ofera un consum extrem de mic atunci cand se ruleaza pe autostrada.Noi am reusit sa atingem un consum mediu in Bucuresti in zona de 7.8-8 litri, cifra care este best in class indiferent ca punem in calcul si modelul VW Amarok diesel de doi litri.
FIABILITATE
Isuzu este recunoscut drept unul dintre cei mai importanti producatori de motoare diesel, propulsore care au demonstrat pe parcursul anilor o anduranta de top.
Motorul lui D-Max se numeste 4J si dispune de o constructie care primeste note bune la capitolul mentenanta pentru ca utilizeaz atat o distributie clasica pe lant cat si una pe pinioane. Acestea nu necestia nici un fel de schimburi chiar si cand motorul depaseste granita a 300.000 de km.
Concluzia testului este ca Isuzu a reusit sa faca un compromis interesant prin faptul ca a dezvoltat un motor puternic insa foarte economic pe o masina de dimensiuni mari si care are un pret de achizitie in medie cu pana la 8.000 euro mai mic decat ceea ce ofera concurenta.
Spunem aceasta pentru ca Isuzu Romania ofera modelul D-Max Double Cab cu un pret de achizitie care porneste de la suma de 22.940 euro cu TVA inclus.
PRO
Cel mai mic pret din segment
Cel mai avansat motor diesel din clasa
Cel mai mic consum pentru un pick-up
Caroserie de mari dimensiuni ergonomica
Calitate reala de fabricatie
CONTRA
Imaginea marcii in Romania
Pretul versiunii de top
Echipamentele de top sunt optionale si relativ scumpe
Retea de service in Romania