In ciuda faptului ca marca germana Volkswagen se afla in aceste momente intr-o situatie putin fericita datorita problemelor cu motorizarile diesel TDI, noi cei de la Whattruck am ales sa testam in premiera una dintre cele mai iubite masini VW din istorie.
Este vorba de modelul Transporter, o utilitara de clasa medie care se incadreaza in limita a 3.5 tone si care reprezinta de fapt una dintre cele mai bine vandute masini din acest segment din Europa.
DE LA LOVE WAGON LA T6 2015
Toata lumea stie ca istoria masinilor transporter a inceput cu mai bine de patru decenii in urma odata cu lansarea primei generatii de Transporter, masina care avea numele de T1 sau mai bine spus “Love Wagon” datorita succesului raportat in SUA anilor 70.
De atunci si pana in prezent modelul Transporter a devenit un adevarat brand pentru Volkswagen, masina aceasta fiind in stare sa afiseze vanzari incredibil de mari chiar daca ne raportam la piata din SUA sau in Europa.
CAROSERIE T6
Volkswagen spune ca masina de fata este una complet noua insa tehnic noul model T6 este o generatie T5 care a primit foarte mult modificari pentru a pastra nivelul succesului actual si in 2015.
Caroseria masinii a primit in premiera o noua parte frontala care aduce in premiera noi blocuri optice care aduc mult ca design cu fratii sai VW Golf sau VW Passat.
Noul look al lui T6 este realmente rafinat, inginerii VW reusind sa ofere masinii o linie clasica modelului T6, efectul ideal pentru clientii de VW care doresc o masina traditionala din partea celor de la Wolfsburg.
INTERIOR COMPLET NOU
Cele mai importante schimbari se regasesc la interior unde inginerii VW au dat nastere unei noi plase de bord lui T6, acum modelul fiind mult mai usor de recunoscut in comparatie cu fratiorii sai T5.
Noua plansa de bord este una care seamana mult cu cea a lui T3, adica totul este construit liniar, iar consola centrala este aproape inexistenta.
Linia bordului noului T6 aduce cu sine pe langa o egonomie imbunatatita si o crestere considerabila a habitaclului pentru simplu fapt ca nu exista o consola centrala intrusiva. Acum trei pasageri pot sta comfortabil la interior fara ca cei pozitionat centrala sa fie obstructionat de plansa de bord.
Toate comenzile noului VW T6 sunt pozitionat clasic asemenea predecesorilior sai, comenzile clasice centrala fiind dimensionate corect pentru a se integra perfect in noua plansa de bord.
MOTORIZARE 2.0 TDI MULT BLAMATA INSA EXTREM DE EFICIENTA SI ECONOMICA
Motorizarea masinii de fata este una clasica pentru gama VW, respectiv un 2.0 TDI de 75 kw sau 102 CP, motor care vine in gama Volkswagen sa inlocuiasca casicul 1.9 TDI ALH de 102 CP. Cine a condus un T5 cu motorul mai vechi nu poate sa nu observe faptul ca motorizarea noua 2.0 TDI BlueMotion este mut mai rafinata si nu in ultimul rand mult mai silentioasa.
Noi am parcues peste 800 de km la bordul noului T6 Furgon atat in sarcina cat si gol, si putem spune ca motorizarea celor de la VW este una corecta pentru aceasta masina.
Un mare plus este transmisie manuala cu 5 trepte care in ciuda faptulu ca toti o sa veniti sa ne spuneti ca era mai buna una cu 6 viteze, in viata reala din Romania care nu dispune decat de 500 kg de autostrada o transmisie cu 6 viteze este un moft.
Cele cinci rapoarte sunt sincronizate perfect pentru un mers calm in mediul urban cat si unul alert in zona extra urbana.
Consumul mediu afisat de noul VW T6 in oras este de 8 litri pentru fiecare 100 de km, cifra foarte mica datorata si sistemului Stop&Start care functioneaza fara cusur chiar si cand temperatura scade spre zero grade Celsius.
In regim de autostrada consumul este de 7 litri de motorina, iar pe soselele clasice din Romania unde viteza medie este de 90 km/h consumul a scazut pana undeva in zona de 5.5 litri, cifra care este una dintre cele mai bune din segment.
CONCLUZIILE WHATTRUCK
Chiar daca toata lumea “crucifica” marca Volkswagen in aceste zile masinile sale echipate cu motorizari 2.0 TDI raman fara discutie printre cele ma bune din lume.
Propulsorul de 102 CP nu este el cel mai puternic din clasa sa insa ofera un rafinament si o eficienta foarte buna iar masina de fata este comercializata in Romania in versiunea Euro 6 care nu are nici un fel de problema cu normele de poluare.
Noi recomandam celor care vor sa-si cumpere un Renault Trafic sau un Ford Transit Custom sa incerce si un Transporter T6 pentru ca doar asa puteti observa care sunt avantale si dezavantajele fiecarei masini in parte.
Pentru cei care fac foarte multi km in modul extraurban noi cei de la Whattruck recomandam versiunea de putere 2.0 TDI de 140 CP.
PRO
Imagine de marca
Calitate de fabricatie best in class
Motorizare 2.0 TDI Euro 6 puternica si economica
Interior ergonomic si bine echipat
Pachet Lansare pe Piata de 3400 euro extrem de bogat
Oglinda retrovizoare electrocrom
Cea mai buna timonerie din segment
Arcuri elicoidale spate
Valoare foarte mare de revanzare
CONTRA
Pret mare de achizitie
Toate dotarile interesante sunt optionale
Distributie curea motor 2.0 TDI
Pozitie la volan tipica gamei Transporter
Pingback: Test de Consum cu noua generatie Citroen Jumpy 1.6 BlueHDI S&S 115 CP 2018 | WHATTRUCK
Pingback: VW a oprit vanzarea modelului Transporter T6.1! Sunt cereri prea mare pentru motorul 2.0 TDI | WHATTRUCK